- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Ciasto:
400 g twardych śliwek
250 g masła niesolonego
350 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
170 g cukru
120 ml mleka
50 ml oleju
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
50 g masła
4 łyżki cukru
Przepis
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Ciasto:
Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.