Ucierane ciasto ze śliwkami

Małgorzata
Ciasta
15.08.2015 13:00
Ucierane ciasto ze śliwkami
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Ciasto:

400 g twardych śliwek

250 g masła niesolonego

350 g mąki pszennej

60 g mąki ziemniaczanej

170 g cukru

120 ml mleka

50 ml oleju

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Kruszonka:

80 g mąki pszennej

1 cukier wanilinowy

50 g masła

4 łyżki cukru

Przepis

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.

Ciasto:

Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.