Mus czekoladowy z owocami

Judyta
Ciasta
07.11.2017 22:15
Mus czekoladowy z owocami
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %

1 tabliczka mlecznej czekolady

wiórki z czekolady oraz posypka

2 łyżki cukru trzcinowego

100 ml śmietanki 36 proc.

100 g miękkiego masła

dowolne owoce: borówki, maliny, winogrona, truskawki czy mango

Przepis

Do wykonania musu czekoladowego z bezami i owocami będziemy potrzebowali większego rondelka lub garnka oraz miskę. Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia i na garnek stawiamy szklaną miskę (odporną na wysoką temperaturę).

Do miski wkłdamy masło pokrojone w drobna kostkę oraz pokrojoną czekoladę i wlewamy śmietankę. Ogień pod garnkiem powinien być mały. Masę czekoladową delikatnie mieszamy w misce. Gdy wszystko się poączy dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Mus przelewamy do dwóch szklanek i wkładamy do lodółwki na kilka godzin.

Przed podaniem dekorujemy mus czekoladowy z owocami wiórkami czekolady oraz owocami. Owoce mogą być sezonowe lub z puszki w sezonie, kiedy ciężko o niedrogie owoce. Mus czekoladowy świetnie smakuje również z sosami owocowymi na ciepło.