- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki z czekolady oraz posypka
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml śmietanki 36 proc.
100 g miękkiego masła
dowolne owoce: borówki, maliny, winogrona, truskawki czy mango
Przepis
Do wykonania musu czekoladowego z bezami i owocami będziemy potrzebowali większego rondelka lub garnka oraz miskę. Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia i na garnek stawiamy szklaną miskę (odporną na wysoką temperaturę).
Do miski wkłdamy masło pokrojone w drobna kostkę oraz pokrojoną czekoladę i wlewamy śmietankę. Ogień pod garnkiem powinien być mały. Masę czekoladową delikatnie mieszamy w misce. Gdy wszystko się poączy dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Mus przelewamy do dwóch szklanek i wkładamy do lodółwki na kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy mus czekoladowy z owocami wiórkami czekolady oraz owocami. Owoce mogą być sezonowe lub z puszki w sezonie, kiedy ciężko o niedrogie owoce. Mus czekoladowy świetnie smakuje również z sosami owocowymi na ciepło.