Mus z czekolady

Malgorzata
Przepisy
12.01.2015 11:27
Mus z czekolady

Przepis

Składniki:

60 g gorzkiej czekolady,

120 ml śmietany kremówki,

1 duże jajo,

15 g cukru,

1 łyżeczka brandy,

czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).

Przygotowanie:

Ubić schłodzoną śmietanę.

Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym, domieszać śmietanę i brandy, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut).

Przybrać czekoladą.