Mus z białej czekolady i malin

Krzysztof
Przepisy
12.02.2014 18:56
Mus z białej czekolady i malin

Przepis

Składniki:

300 g malin

200 g białej czekolady

200 g jogurtu naturalnego

250 ml kremówki 36%

16 g domowego cukru waniliowego

mięta lub melisa do dekoracji

Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem do smaku.

Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem , schować do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Nakładać do pucharów, warstwami – biały mus czekoladowy na przemian z musem malinowym. Schłodzić w lodówce, przyozdabiając malinami oraz świeżą miętą lub melisą.