Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku świeżego soku pomarańczowego 1 łyżka płynnego miodu 2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki Przekładamy na talerz, polewamy 2 łyżkami tłuszczu, przykrywamy kawałkiem folii i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Dodatkowo: świeża rukola świeży tymianek sos balsamico CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Kaczkę wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej. 1. Układamy skórą do dołu na zimnej patelni, palnik ustawiamy na najwyższą moc i smażymy 7 minut. Dziś zapraszam na pyszną smażoną kaczkę podaną z pieczonymi buraczkami, świeżą rukolą i tymiankiem :) 2. Skórę z piersi kaczki nacinamy w kratkę uważając, aby nie rozciąć mięsa. 3. W małym garnuszku umieszczamy 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia, dodajemy miód i sok pomarańczowy. 4. Na talerze wykładamy świeżą rukolę i buraczki, polewamy sosem balsamico.