Makaron zapiekany z brokułami, łososiem i mozzarellą

Krzysztof
Zapiekanki
17.09.2014 13:45
Makaron zapiekany z brokułami, łososiem i mozzarellą

Przepis

Składniki na 4-6 porcji:

300g filetu łososia

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka oliwy

1 kulka mozzarelli

paczka mrożonych brokuł

100g makaronów świderków

sos:

125g serka Philadelphia

30g tartego parmezanu

125ml mleka

1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

dodatkowo:

4 łyżki mielonych migdałów

4 łyżki parmezanu

Odciąć skórkę z łososia, pokroić na większą kostkę. Włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny oraz oliwę i wymieszać.

Makaron ugotować, skracając czas gotowania o 2 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.

Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez 10 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączając go.

Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i dalej mieszać, aż powstanie gładki sos. Chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.

Makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.

Wymieszać migdały z parmezanem i posypać po zapiekance. Wstawić do piekarnika na 15 minut.