Przepis
Składniki na 4-6 porcji:
300g filetu łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
1 kulka mozzarelli
paczka mrożonych brokuł
100g makaronów świderków
sos:
125g serka Philadelphia
30g tartego parmezanu
125ml mleka
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
dodatkowo:
4 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki parmezanu
Odciąć skórkę z łososia, pokroić na większą kostkę. Włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny oraz oliwę i wymieszać.
Makaron ugotować, skracając czas gotowania o 2 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez 10 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączając go.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i dalej mieszać, aż powstanie gładki sos. Chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać migdały z parmezanem i posypać po zapiekance. Wstawić do piekarnika na 15 minut.