Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) Składniki na formę o średnicy 19 cm: 5 jajek, żółtka oddzielone od białek 2 tabliczki białej czekolady 250 g kremowego serka (u mnie ricotta) Na środkowej półce umieszczamy sernik i pieczemy 15 minut - po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą (parująca woda pozwoli na równomierne upieczenie sernika). Sernik wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Składniki na dekorację (opcjonalnie): cukier puder świeże owoce sezonowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.