Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek

Malgorzata
Przekąski
11.08.2015 21:34
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek

Sos - 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie), - 250 ml bulionu drobiowego lub wody, - 100 ml domowego ketchupu, - 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, - 40 ml octu jabłkowego, - szczypta cynamonu, - szczypta mielonych goździków, - sól i pieprz. Składniki: Szaszłyki Szaszłyki - 400 g batatów, - 250 g sera halloumi, - 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, - 1 żółta papryka, - 1/2 czerwonej cebuli, - klika gałązek rozmarynu, - oliwa. Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony) Przygotowanie: Szaszłyki Sos - Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut. - Zmiksować z grubsza blenderem. Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki Suskie Suchlońske z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki Suskie Suchlońske z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Bataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/08/szaszyki-z-batatow-halloumi-i-szynki.html