Składniki
1 kilogram ziemniaków zważonych po ugotowaniu ( około 5-6 średniej wielkości )
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( dodaję ją aby krokiety nie pękały podczas smażenia )
bułka tarta do panierowania + 1 jajko
olej do smażenia
FARSZ :
30 dkg kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybków
1 cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz i jarzynka do smaku
Przepis
Grzybki namaczamy w wodzie aż zmiękną, około 2 godziny, zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę kiszoną płuczemy po bieżącą wodą, wyciskamy i gotujemy zalaną świeżą wodą. Odcedzamy, wyciskamy i drobno kroimy. Grzybki mielimy maszynką do mięsa, przekładamy je na patelnię łącznie z drobno pokrojoną cebulą i podpiekamy na oleju. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa, ( można użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego ), przekładamy je do miski.
Dodajemy jajko, masło, przyprawy i mąki, następnie dokładnie wyrabiamy masę.
Z masy formujemy małe placki, kładziemy je na posypanym mąką blacie, następnie na każdy placek kładziemy po łyżce farszu i delikatnie każdy zlepiamy, formując krokieta.
Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na głębokim i gorącym oleju, ja smażyłam we frytkownicy około 3-4 minuty.
Podajemy ciepłe do barszczu lub z ulubionym sosem.