Krokiety ziemniaczane

Ewelina
Obiad
27.04.2015 8:43
Krokiety ziemniaczane

Składniki

1 kilogram ziemniaków zważonych po ugotowaniu ( około 5-6 średniej wielkości )

1 jajko

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku

1 łyżka mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( dodaję ją aby krokiety nie pękały podczas smażenia )

bułka tarta do panierowania + 1 jajko

olej do smażenia

FARSZ :

30 dkg kapusty kiszonej

kilka suszonych grzybków

1 cebula

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz i jarzynka do smaku

Przepis

Grzybki namaczamy w wodzie aż zmiękną, około 2 godziny, zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę kiszoną płuczemy po bieżącą wodą, wyciskamy i gotujemy zalaną świeżą wodą. Odcedzamy, wyciskamy i drobno kroimy. Grzybki mielimy maszynką do mięsa, przekładamy je na patelnię łącznie z drobno pokrojoną cebulą i podpiekamy na oleju. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa, ( można użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego ), przekładamy je do miski.

Dodajemy jajko, masło, przyprawy i mąki, następnie dokładnie wyrabiamy masę.

Z masy formujemy małe placki, kładziemy je na posypanym mąką blacie, następnie na każdy placek kładziemy po łyżce farszu i delikatnie każdy zlepiamy, formując krokieta.

Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na głębokim i gorącym oleju, ja smażyłam we frytkownicy około 3-4 minuty.

Podajemy ciepłe do barszczu lub z ulubionym sosem.