Domowe KFC

Ewelina
Obiad
17.06.2014 9:53
Domowe KFC

Przepis

Domowe KFC

10 polędwiczek drobiowych

płatki kukurydziane

pieprz, sól

czosnek, chili

olej do głębokiego smażenia

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 jajko

sól

Mięso należy opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem, czosnkiem i chili, po czym wstawić do lodówki na 40 minut.

W tym czasie musimy przygotować gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajka oraz soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki, gdy zbyt gęste – dolać wody. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Doprawionego kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Następnie wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków kurczaka, u mnie ok 12 minut. Po usmażeniu mięsa w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu wykładamy je na kuchenny ręcznik.