Przepis
Domowe KFC
10 polędwiczek drobiowych
płatki kukurydziane
pieprz, sól
czosnek, chili
olej do głębokiego smażenia
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
sól
Mięso należy opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem, czosnkiem i chili, po czym wstawić do lodówki na 40 minut.
W tym czasie musimy przygotować gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajka oraz soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki, gdy zbyt gęste – dolać wody. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Doprawionego kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Następnie wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków kurczaka, u mnie ok 12 minut. Po usmażeniu mięsa w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu wykładamy je na kuchenny ręcznik.