Botwinka

mela
Zupy
05.08.2015 10:44
Botwinka
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

1 Sztuka porcji rosołowej

1 Sztuka marchewki

1 Sztuka korzenia pietruszki

0,5 sztuki pora

0,5 sztuki selera

5 sztuk ziela angielskiego

4 sztuki liści laurowych

1 Łyżeczka pieprzu

1 Łyżeczka soli

0,5 kilogram buraków

4 sztuki ziemniaków

1 Łyżeczka kwasku cytrynowego

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

0,5 sztuki natki pietruszki - pęczek

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej.

Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru.

Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić.

Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę.

Zakwasić kwaskiem cytrynowym – dzięki temu będzie ładny kolor. Zabielić śmietaną z mąką.

Podawać z natką pietruszki. Smacznego!