- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
SKŁADNIKI:
BULION
marchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
brukiew 1 szt
zielona pietruszka 1/2 pęczka
lubczyk świeży 2-3 łodygi
liść laurowy 3-4 szt
ziele angielskie 3-4 szt
pieprz czarny 5-6 szt
sól wg uznania
ZUPA
botwinka 500-600 g
buraki 2 szt
śmietana do zabielenia
jajka
Przepis
Do większego garnka z wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki : marchewki, pietruszki, seler, brukiew, zieloną pietruszkę , por. Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.
Z przygotowanego bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw. Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz buraczki), dodać do wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Zupę można zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego:)