Zupa botwinka

Agnieszka
Zupy
10.06.2015 11:31
Zupa botwinka
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

SKŁADNIKI:

BULION

marchewka 3 szt

pietruszka 2 szt

seler 1 szt

por 1 duży

cebula 1 duża

brukiew 1 szt

zielona pietruszka 1/2 pęczka

lubczyk świeży 2-3 łodygi

liść laurowy 3-4 szt

ziele angielskie 3-4 szt

pieprz czarny 5-6 szt

sól wg uznania

ZUPA

botwinka 500-600 g

buraki 2 szt

śmietana do zabielenia

jajka

Przepis

Do większego garnka z wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki : marchewki, pietruszki, seler, brukiew, zieloną pietruszkę , por. Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.

Z przygotowanego bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw. Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz buraczki), dodać do wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Zupę można zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego:)