Botwinka

Małgorzata
Zupy
04.05.2016 23:04
Botwinka

Składniki

3 skrzydełka z kurczaka

2,5 litra wody

1 pęczek włoszczyzny

2 pęczki botwinki

1 średni burak

1 pęczek koperku

3-4 łyżki słodkiej śmietanki

szczypta cukru

1/2 cytryny

pieprz

sól

Dodatkowo:

4 jajka

Przepis

Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.

Moje rady:

- zupę można również ugotować na wywarze z warzyw