Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
2,5 litra wody
1 pęczek włoszczyzny
2 pęczki botwinki
1 średni burak
1 pęczek koperku
3-4 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta cukru
1/2 cytryny
pieprz
sól
Dodatkowo:
4 jajka
Przepis
Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.
Moje rady:
- zupę można również ugotować na wywarze z warzyw