Botwinka - lekka wiosenna zupa

Ewelina

Zupy

19.06.2017 19:53

Botwinka - lekka wiosenna zupa

Składniki

  • 1,5 litra bulionu
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 0,5 kg botwinki wraz z burakami
  • 250 gram śmietany 12%
  • jajko

Przepis

Marchewkę oraz pietruszkę myjemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #1

Botwinkę myjemy i kroimy na małe kawałki. Na tarce ścieramy również wcześniej obrane buraki.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #2

Do garnka wlewamy gotowy bulion, następnie dodajemy marchew, pietruszkę, buraki oraz pokrojoną botwinkę.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #3

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #4

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #5

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #6

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #7

Całość gotujemy przez około 15-20 minut.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #8

Tak przygotowaną zupę przelewamy do talerza, dodajemy wcześniej ugotowane jajko oraz śmietanę.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #9

I gotowe.

Zdjęcie Botwinka - lekka wiosenna zupa #10

Smacznego!