OWOCOWE CIASTO PIANKOWE

Justyna
Ciasta
01.08.2015 11:08
OWOCOWE CIASTO PIANKOWE

Składniki: Biszkopt - 3 jajka - 100 g mąki - 100 g cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka octu Masa owocowa: - 500 g śmietanki 30% (zimnej) - 100 ml wody - 2,5 łyżki żelatyny - 600 g owoców (dałam śliwki) - pół szklanki cukru pudru Warstwa piankowa: - 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego - galaretka - 100 ml wody Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Żelatynę i cukier puder mieszamy lub miksujemy z musem owocowym. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2015/08/owocowe-ciasto-piankowe/