Składniki
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis
Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.
Piec w 170 stopniach C około 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta.
Warstwa 1:
900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką )
3 budynie śmietankowe
2 opakowania delicji wiśniowych
Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń.
Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając.
Warstwa 2:
500 ml śmietanki 30%
4 galaretki wiśniowe
Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła.
Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny.