Ciasto Shrek

Ewelina
Ciasta
22.09.2014 9:35
Ciasto Shrek

Przepis

Ciasto Shrek - zielona pychota

Shreka przygotowałam już drugi raz. Oczywiście w oryginalnej zielonej wersji, bo w różnych konfiguracjach kolorystycznych przy użyciu innych smaków Pysia i Kubusia też mi się zdarzało, ale wówczas nadawałam ciastu inną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą.

Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

Trzeba tylko uważać na wrzący sok, bo zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)

BISZKOPT:

5 jajek rozmiar L

5 łyżek cukru

kilkanaście kropli aromatu cytrynowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

5 łyżek mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło i bułka tarta do formy

MASA BUDYNIOWA:

duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)

3 budynie śmietankowe bez cukru

2 opakowania „Delicji” pomarańczowych

MASA ŚMIETANOWA:

400 g śmietanki kremówki 30%

1 galaretka o smaku kiwi

NA WIERZCH:

2 galaretki o smaku kiwi

WYKONANIE:

BISZKOPT:

Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane).

Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej.

Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką.

Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia.

Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”.

Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki.

Wystudzić na kratce kuchennej.

Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

MASA BUDYNIOWA:

Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.

Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.

MASA ŚMIETANOWA:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką.

Masę rozsmarować na delicjach.

Odstawić do stężenia.

WIERZCH:

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta.

Odstawić do stężenia.