Przepis
Ciasto Shrek - zielona pychota
Shreka przygotowałam już drugi raz. Oczywiście w oryginalnej zielonej wersji, bo w różnych konfiguracjach kolorystycznych przy użyciu innych smaków Pysia i Kubusia też mi się zdarzało, ale wówczas nadawałam ciastu inną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą.
Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
Trzeba tylko uważać na wrzący sok, bo zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)
BISZKOPT:
5 jajek rozmiar L
5 łyżek cukru
kilkanaście kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy
MASA BUDYNIOWA:
duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
3 budynie śmietankowe bez cukru
2 opakowania „Delicji” pomarańczowych
MASA ŚMIETANOWA:
400 g śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku kiwi
NA WIERZCH:
2 galaretki o smaku kiwi
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane).
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej.
Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką.
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia.
Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”.
Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
MASA BUDYNIOWA:
Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.
Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
MASA ŚMIETANOWA:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką.
Masę rozsmarować na delicjach.
Odstawić do stężenia.
WIERZCH:
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta.
Odstawić do stężenia.