Przepis
Biszkopt:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimy
Syrop do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki przegotowanej wody,
sok z jednej cytryny,
2 łyżeczkami cukru.
Masa zielona:
900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś),
3 budynie (moje bez cukru),
1 łyżka cukru,
1,5 paczki delicji.
Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy.
Pianka:
400 ml śmietanki 30%,
1 śmietan fix,
1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody).
Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy.
Wierzch:
2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody.
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała.