Przepis
Składniki na blachę 35x25:
spód:
Składniki:
3 jajka
pół szkl cukru
pół szkl mąki pszennej jasnej
¼ szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
zielona masa budyniowa:
1 litr zielonego napoju owocowego
3 budynie
masa śmietanowa:
500ml śmietany kremówki
2 zielone galaretki
wierzch ciasta:
paczka ciastek typu delicje
zielona galaretka
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, ubijać dalej dodając cukier i żółtka.
Kiedy masa jajeczna będzie puszysta, przesiać do niej mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Wylać na blachę.
Piec 20 minut w 180st.
Upieczony biszkopt studzimy.
Przygotowujemy zielony krem budyniowy:
Odlewamy szklankę zielonego soku i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałą ilość soku gotujemy. Kiedy sok zaczyna się gotować, cienką strużką wlewamy masę budyniową, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorącą masę rozsmarowujemy na biszkopcie.
Warstwa śmietanowa:
Obie galaretki rozpuszczamy w niepełnej szklance wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem a potem łączymy z tężejącą galaretką aż składniki jednolicie się wymieszają.
Na zielonej warstwie budyniowej rozkładamy ciastka galaretką do góry, a na nie wykładamy warstwę śmietanową.
Rozpuszczamy ostatnią zieloną galaretkę i kiedy zacznie tężeć wieńczymy nią wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki na 2godziny.