Zielone kopytka szpinakowe

Ewelina
Dania mączne
02.08.2015 13:17
Zielone kopytka szpinakowe

Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w kiełbasce) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Jeśli nie macie praski do ziemniaków, po ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ... widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem serowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/01/zielone-kopytka-szpiankowe.html