Ciasto Shrek

Krzysztof
Ciasta
29.01.2014 10:58
Ciasto Shrek

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

50 g maki pszennej 4 łyżki mąki

70 g cukru 4 łyżki cukru

20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Masa zielona:

900 ml zielonego soku (użyłam soku Kubuś, ale może to być każdy inny zielony sok) (900 ml)

3 budynie waniliowe (bez cukru)

Masa biała:

400 ml śmietanki 30%

2 zielone galaretki (np. .kiwi)

2 łyżki cukru pudru

kilka ciastek delicji szampańskich

Oraz:

1 galaretka (np. kiwi)

Przygotowane:

Biszkopt:

Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .

Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.

Masa zielona:

Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj (650 ml), wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.

Masa biała:

Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.

Masa biała:

Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.

Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).

Smacznego!