Ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe

Krzysztof
Ciasta
15.05.2014 13:44
Ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe

Przepis

Składniki:

Spód czekoladowy:

4 jajka

120 g cukru pudru

45 g kakao

Warstwa białej pianki:

galaretka brzoskwiniowa

kremówka 30% - 200ml

+ paczka herbatników

Warstwa musu brzoskwiniowego:

Puszka brzoskwini w stropie

galaretka brzoskwiniowa

żelatyna

Przygotowanie:

Spód czekoladowy:

1. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy kakao (masa zrobi się gęsta). W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Piankę stopniowo dodajemy to żółtek z cukrem i kakao, delikatnie mieszamy.

2. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 35 min.

3. Po upływie 35 minut od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu.

Warstwa białej pianki:

1. Przygotowujemy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu (w jednej szklance) Odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy kremówkę i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zaczyna tężeć delikatnie, stopniowo przelewamy ja do ubitej śmietany, energicznie mieszając. Zrobi się delikatna masa, którą przelewamy na schłodzony spód ciasta. Odstawiamy w zimne miejsce, do momentu aż pianką stężeje.

3. Następnie na piance układamy warstwę herbatników.

Warstwa musu brzoskwiniowego:

1. Przygotowujemy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu (w jednej szklance). Dodajemy do gorącej galaretki łyżkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki i żelatyny.

2. Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu. Miksujemy blenderem na gładką masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną galaretkę i żelatynę, ciągle mieszając. Wstawiamy na chwilę do chłodnego miejsca. (ma się tylko chłodzić i minimaaaalnie zacząć tężeć. Tak przygotowaną masę przelewamy na herbatniki i odstawiamy w zimne miejsce na minimum 2 godziny.

Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i malinami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną