Jabłkowo-kokosowy przekładaniec

Ewelina
Ciasta
29.07.2015 21:59
Jabłkowo-kokosowy przekładaniec

Składniki

Składniki na ciasto:

250 g miękkiego masła

8 żółtek

160 g drobnego cukru

290 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

3 białka

2 łyżeczki kakao

Składniki na masę kokosową:

5 białek

160 g drobnego cukru

150 g wiórków kokosowych

Składniki na masę jabłkową:

1,5 kg jabłek

1,5 łyżki cynamonu

2 łyżeczki kaszy manny

Składniki na polewę z chałwy:

100 g masła

90 g drobnego cukru

4 łyżki mleka

150 g chałwy waniliowej

Przepis

Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego:

Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy, wymieszałam łopatką i podzieliłam na dwie części.

Do jednej dodałam kakao i wymieszałam.

Żeby zrobić masę kokosową ubiłam białka a następnie, kiedy masa zaczęła robić się sztywna, wsypywałam partiami cukier. Na koniec dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.

Do masy jabłkowej potrzebowałam obrane jabłka. Starłam je na tarce jarzynowej. Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam.

Piekarnik włączyłam na 180° C.

Teraz czas na złożenie mojego przekładańca.

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 560 – 60 minut.

Upieczone odstawiłam do wystudzenia

Kiedy ciasto się studziło przygotowałam polewę z chałwy:

Do rondelka włożyłam masło, cukier i mleko. Wymieszałam. Podgrzałam na małym gazie i kiedy się zagotowało, zdjęłam z gazu i dodałam pokruszoną chałwę. Po wymieszaniu wszystkie składniki się dobrze połączyły a chałwa się rozpuściła.

Po wystudzeniu rozprowadziłam polewę na cieście.

Pokroiłam na porcje.

Wyszło pyszne. To ciasto przygotowałam na urodziny mojego Taty. Gościom bardzo smakowało, bo jest wyjątkowe w smaku. Zachęcam do zrobienia i polecam. Sprawdzi się na każdej imprezie. Życzę SMACZNEGO! Krys