Jabłecznik z kremem i kokosową posypką

Krzysztof
Ciasta
14.08.2014 7:55
Jabłecznik z kremem i kokosową posypką

Przepis

Składniki na prostokątną blachę ok 25 x 35 cm:

7 dużych jaj

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

6 łyżek wody

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu (użyłam białego octu winnego)

Warstwa jabłkowa:

1 kg jabłek (najlepiej antonówek lub bojken)

1 galaretka cytrynowa

cukier do smaku (opcjonalnie)

Krem budyniowy:

1/2 litra (2 szklanki) mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego (zastąpiłam cukrem z wanilią)

5 – 6 łyżek cukru (do smaku)

230g miękkiego niesolonego masła (możecie zastąpić margaryną)

Posypka kokosowa:

100g wiórków kokosowych

50g niesolonego masła

1 łyżka cukru

Wykonanie:

Mąki oraz proszek do pieczenia przesiej, odłóż.

Żeby przygotować biszkopt, ubij jajka na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca, wmieszaj żółtka oraz wodę.

Przesyp do misy z masą jajeczną przesiane suche składniki, wlej ocet i wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą szpatułki (ewentualnie na najniższych obrotach miksera).

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka (biszkopt powinien wyrosnąć i lekko się zarumienić).

Upieczony pozostaw chwilę w formie, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie. Zimny przekrój wzdłuż na dwa równe blaty.

Podczas, gdy biszkopt stygnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w rondelku i podsmażaj przez chwilę, dodając cukru do smaku. Gdy zmiękną, wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.

Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody i dodaj do jeszcze ciepłych jabłek. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia*.

Dolny blat przestudzonego biszkoptu ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na niego wylej tężejące jabłka w galaretce. Przykryj drugim blatem biszkoptu i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki**.

Przygotuj krem. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka z cukrem wlej mieszankę z mleka i mąk, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i gotuj budyń jeszcze do zgęstnienia, uważając, by się nie przypalił. Gotowy budyń przelej do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstaniu tzw. kożucha). Odstaw na bok, aż wystygnie.

Zimny budyń dodawaj łyżka po łyżce do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucieraj dokładnie po każdym dodaniu.

Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt i rozsmaruj.

Masło do posypki roztop na patelni. Dodaj wiórki kokosowe oraz cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Wystudź.

Gdy wiórki wystygną, posyp nimi równomiernie wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)