Przepis
CIASTO :
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
8 żółtek+ 4 białka
2 szklanki mąki pszennej Castello
2 łyżeczki proszku do pieczenia Castello
1 łyżka ciemnego kakao
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch,dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Pianę z 4 białek ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy kakao,mieszamy.
CIASTO KOKOSOWE :
4 białka
7 łyżek cukru Castello
100 g wiórek kokosowych
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy cukier i kokos.
DODATKOWO :
5 dużych jabłek,startych na tarce o dużych oczkach.Odciskamy lekko sok z jabłek.
POLEWA :
100 g chałwy
2 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru
W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem.Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą.Masa szybko gęstnieje.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto czekoladowe,na to ciasto kokosowe,następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe,równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C,przez 35-40 minut.Ciasto ładnie rośnie i nie opada.
Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub orzechami.
Smacznego.