Drożdżowy kołacz z serem i owocami

Ewelina
Ciasta
29.07.2015 20:54
Drożdżowy kołacz z serem i owocami

Składniki

Składniki:

400 g mąki

20 g świeżych drożdży

150 ml mleka

100g cukru

100g masła

1 całe jajko+1 żółtko

skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Na nadzienie serowe:

200g mielonego twarogu

1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki kaszy manny

2 łyżki cukru

1 białko

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

dodatkowo kilka brzoskwini z puszki

Przepis

Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe jajko i 1 żółtko z cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę.

Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut.

Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną