Składniki
Składniki:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
100g cukru
100g masła
1 całe jajko+1 żółtko
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Na nadzienie serowe:
200g mielonego twarogu
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
1 białko
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
dodatkowo kilka brzoskwini z puszki
Przepis
Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe jajko i 1 żółtko z cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę.
Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.