Składniki
00g czerwonej soczewicy
2 udka z kurczaka
3-4 marchewki
jedna cebula czerwona
pół średniej wielkości selera
1-2 pietruszki (zależy od jej wielkości)
400g pomidorów krojonych z puszki (można dać nawet 500g)
2 litry wody
2 łyżki oliwy
1-2 chilli w zależności, czy jesteście fanami ostrych dań
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
jogurt naturalny do podania
Przepis
Do garnka wlać oliwę, gdy się nagrzeje, wrzucić na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i oraz cebulę (należy usunąć z niej pestki) oraz starty świeży imbir. Gdy lekko się przyrumienią, należy wlać do garnka wodę i wrzucić oczyszczone udka z kurczaka, przykryć garnek pokrywką i gotować około 20 minut na średnim ogniu (wywar ma lekko wrzeć). W tym czasie obieramy warzywa i je kroimy. Ja marchew oraz pietruszkę kroję w średniej wielkości półksiężyce, a seler zostawiam w całości i wyjmuję po ugotowaniu zupy. Po 20 minutach do wywaru dorzucamy warzywa i doprawiamy go solą, pieprzem oraz papryczką słodką.Gdy wywar się zagotuje i zacznie wrzeć (około 5 minut), dorzucamy soczewicę, gotujemy około 20-25 minut aż napęcznieje i zupa stanie się gęsta. Na końcu wrzucamy pomidory w puszce, gotujemy jeszcze 5-10 minut, zupa jest gotowa. Smacznego.