Zupa z czerwonej soczewicy

Ewelina
Zupy
07.11.2014 23:21
Zupa z czerwonej soczewicy

Przepis

Uwielbiam zupy typu krem! Przyznam się szczerze, że za zwykłymi zupami raczej nie przepadam, natomiast jeśli mają konsystencję kremu – nie potrafię się oprzeć. Dzisiejszy przepis jest banalny, tym bardziej więc zachęcam do wypróbowania. Zupa z soczewicy jest lekko pikantna z delikatną słodyczą. Do dzieła!

Składniki (4 osoby):

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

3 duże marchewki

3 pietruszki

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka masła

łyżeczka curry

100 gram kwaśniej śmietany

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie (około 1 godzina):

1. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na maśle. Marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.

2. Wlej do garnka ok. 1,5 litra wody, włóż warzywa. Gdy woda się zagotuje, wsyp soczewicę i dodaj cebulkę i wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie wyłącz palnik i pozostaw zupę do przestygnięcia. Następnie zmiksuj całość.

3. Ponownie zagotuj zupę, dodając curry oraz sól i pieprz do smaku.

4. Wlej zupę do misek, dodaj trochę śmietany na środek. Zupa świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba.

Powodzenia i smacznego!