Krem z batatów

Małgorzata
Zupy
26.07.2016 10:01
Krem z batatów

Składniki

500 g batatów

100 g pora

1,5 litra bulionu warzywnego

1 mały ziemniak

2 średnie marchewki

2 liście laurowe

1 łyżeczka curry

1/3 łyżeczki chili

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

3 łyżki jogurtu greckiego

Przepis

Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.

Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.