- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Co potrzebujemy (na 4-5 osób):
– makaron typu spaghetti 500 g
– 2-3 ząbki czosnku
– łosoś wędzony 300 g
– słoik suszonych pomidorów w zalewie
– 30% śmietana 300 ml
– natka pietruszki lub szczypiorek
– opcjonalnie szpinak, biały serek Philadelphia lub inny tego typu
– sól, pieprz.
Przepis
Makaron ugotować al dente.
1. Na patelnię wlewam trochę oleju i rozgrzewam go. Wrzucam rozgnieciony lub pokrojony drobno czosnek i podsmażam.
2. Wrzucam pokrojonego w kwadraty 2×2 wędzonego łososia i podsmażam go z czosnkiem.
3. Kroję suszone pomidory w paski i dorzucam do łososia.
4. Po chwili wlewam śmietanę i doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszam ogień i mieszam dopóki sos nie zacznie gęstnieć.