Shoarma - domowa przyprawa do drobiu

Bez Cebuli
Obiad
27.07.2015 17:22
Shoarma - domowa przyprawa do drobiu
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 1 podwójną pierś z kurczaka

- 4 łyżki oleju

- 1 łyżeczkę słodkiej papryki

- 1 łyżeczkę soli

- 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego

- 1 łyżeczkę curry

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przepis

1. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski, w której będzie się on marynował.

2. W szklance łączymy olej ze wszystkimi przyprawami. Taką mieszanką zalewamy kurczaka dokładnie go w niej obtaczając i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3. Po godzinie kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (już bez dodatku tłuszczu) przez ok. 15 min, do zrumienienia.