Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Małgorzata
Obiad
27.07.2015 17:45
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

2 filety z kurczaka

250 g białych pieczarek

130 ml białego wina

200 ml słodkiej śmietanki

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżka mąki pszennej

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

grubo mielony pieprz kolorowy

pieprz biały

sól

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przepis

Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w cienkie półplasterki,a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.