- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
2 filety z kurczaka
250 g białych pieczarek
130 ml białego wina
200 ml słodkiej śmietanki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
grubo mielony pieprz kolorowy
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przepis
Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w cienkie półplasterki,a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.