Składniki
- pół sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 średni ogórek zielony
- 1 pierś z kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki przyprawy do grilla
sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przepis
Pierś z kurczaka myjemy, lekko rozbijamy i posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy i kroimy w kostkę.
Sos:
Jogurt naturalny przekładamy do miski dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Doprawiamy według gustu.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.
Ogórka zielonego myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i układamy na ogórkach.
Następnie mięso układamy na rzodkiewce, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem