Składniki
główka młodej kapusty
250g makaronu łazanki
2 kiełbaski śląskie
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Przepis
Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć.
W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę.