Składniki
Ciasto:
4 szkl mąki
4 żółtka
ew. łyżka śmietany
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
0,8l mleka
2 budynie śmietankowe
Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
kisiel malinowy
ok 30 dag malin
cukier puder do posypania
Przepis
Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny.
Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).
Podawać posypane cukrem pudrem.