Ciasto malinowo-budyniowe z pianką

Ewelina
Ciasta
16.07.2015 12:54
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką

Składniki

Ciasto:

4 szkl mąki

4 żółtka

ew. łyżka śmietany

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

kostka margaryny

4 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

0,8l mleka

2 budynie śmietankowe

Pianka:

4 białka

3 łyżki cukru

kisiel malinowy

ok 30 dag malin

cukier puder do posypania

Przepis

Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny.

Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny.

Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).

Podawać posypane cukrem pudrem.