Składniki: spód: - 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec - 360 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ksylitolu warstwa serowa: - 300 g bobu - 2 banany - 300 g jogurtu pitnego waniliowego - 300 g jogurtu naturalnego - 400 g serka homogenizowanego waniliowego - 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec - 1 jajko - 2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: - 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) - 5 łyżeczek żelatyny - 700 ml wrzątku - 3 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje. Bób gotujemy, łuskamy i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki.