Przepis
czyli:
300 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
300 g makaronu łazanki
1 cebula
Ponadto:
sól i pieprz
1 płaska łyżeczka kminku
pęczek koperku
olej/oliwa
Wykonanie:
Kapustę poszatkowałam na mniejsze kawałki zalałam wodą. Chwilę gotowałam, odcedziłam kapustę i wlałam gorącą wodę. Wstawiłam do gotowania. Wsypałam kminek. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam z nadmiaru wody.
Cebulę posiekałam, zeszkliłam na oleju. Pieczarki pokroiłam w plasterki, dodałam do cebuli, chwilę podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę oleju.
W dużym rondlu układałam warstwami makaron, pieczarki, kapustę. I drugą warstwę i .... następną. Na wierzchu rozsypałam koperek.
Teraz już można podawać dowolnie. Można nakładać na talerz, nabierając z góry na dół, żeby nałożyć wszystkie warstwy. Albo wszystko wymieszać w garnku i nałożyć na talerz. ...
... Można również łazanki zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Każda wersja podania łazanek jest świetna. Spróbujcie, jeśli nie jedliście takich łazanek. A może Wy macie jakiś świetny, sprawdzony przepis na pyszne łazanki? Napiszcie o tym. A póki co, ja życzę SMACZNEGO! Krys
Światowy Dzień Makaronu 2014