Łazanki z kapustą i pieczarkami

Ewelina
Obiad
22.12.2014 10:17
Łazanki z kapustą i pieczarkami

Przepis

czyli:

300 g kapusty kiszonej

300 g pieczarek

300 g makaronu łazanki

1 cebula

Ponadto:

sól i pieprz

1 płaska łyżeczka kminku

pęczek koperku

olej/oliwa

Wykonanie:

Kapustę poszatkowałam na mniejsze kawałki zalałam wodą. Chwilę gotowałam, odcedziłam kapustę i wlałam gorącą wodę. Wstawiłam do gotowania. Wsypałam kminek. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam z nadmiaru wody.

Cebulę posiekałam, zeszkliłam na oleju. Pieczarki pokroiłam w plasterki, dodałam do cebuli, chwilę podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem.

Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę oleju.

W dużym rondlu układałam warstwami makaron, pieczarki, kapustę. I drugą warstwę i .... następną. Na wierzchu rozsypałam koperek.

Teraz już można podawać dowolnie. Można nakładać na talerz, nabierając z góry na dół, żeby nałożyć wszystkie warstwy. Albo wszystko wymieszać w garnku i nałożyć na talerz. ...

... Można również łazanki zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Każda wersja podania łazanek jest świetna. Spróbujcie, jeśli nie jedliście takich łazanek. A może Wy macie jakiś świetny, sprawdzony przepis na pyszne łazanki? Napiszcie o tym. A póki co, ja życzę SMACZNEGO! Krys

Światowy Dzień Makaronu 2014