Kapuśniak z młodej kapusty

Ewelina
07.08.2014 9:52
Kapuśniak z młodej kapusty

Przepis

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :))

Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.

Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ...

I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-)

Składniki:

4 udka z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

biała część pora

kawałek selera

4 ziemniaki

1 mała główka młodej kapusty

pęczek koperku

pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska)

liść laurowy

ziele angielskie

sól i pieprz do smaku

łyżka masła

Wykonanie:

Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy.

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.