Przepis
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :))
Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.
Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ...
I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-)
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
biała część pora
kawałek selera
4 ziemniaki
1 mała główka młodej kapusty
pęczek koperku
pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska)
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
Wykonanie:
Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.