Składniki
1 szklanka kaszy kuskus razowej
1 melon miodowy
5 rzodkiewek
1 mała papryka czerwona
1 mała cukinia
1 serek Arla Apetina Tapas ( grillowana papryka i oliwki )
kilka ciemnych oliwek
natka pietruszki, opcjonalnie
owoc granatu
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Przepis
Kaszę gotujemy w jednej szklance wody, cały czas mieszając około 5 minut. Woda szybko wchłonie w kaszę, gaz zakręcamy przykrywamy garnek i pozwalamy kaszy napęcznieć.
Melona przecinamy na pół, wydrążamy środek, kroimy w kostkę ( kilka zostawiamy do szaszłyków).
Napęczniałą i ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego melona, poszatkowane rzodkiewki, pokrojoną paprykę ( trochę zostawiamy do szaszłyków ), natkę pietruszki i owoc granatu, doprawiamy do smaku, mieszamy.
Sałatkę nakładamy do miseczek z melona.
Z młodej cukinii robimy obieraczką paski, lekko solimy i pieczemy na grillu lub teflonowej patelni, 1-2 minut z każdej strony. Studzimy, każdy pasek smarujemy serkiem, kładziemy po oliwce i zwijamy jak roladki.
Na patyki do szaszłyków ( robimy około 4 szaszłyki ) nabijamy melona, paprykę, roladkę i czynność tą powtarzamy.
Całość dekorujemy listkami sałaty i natki pietruszki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy sałatkę samą. Smacznego.