Przepis
Składniki:
1 szklanka kuskus (ok. 150 g)
1 duży pomidor
1 duża papryka
1 czerwona cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Opcjonalnie jeżeli wolimy intensywniejszy smak sałatki możemy dodać:
czosnek, ostrą paprykę w proszku lub inne ulubione przyprawy.
Do miski przekładam kuskus i zalewam go wrzątkiem, wody ma być ok. 1 cm więcej niż kaszy.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam na kilkanaście minut, aż kuskus wsiąknie całą wodę.
W razie potrzeby dolewam wrzątku, aby kasza była miękka i sypka, jednocześnie kontrolując, aby nie przesadzić z ilością wody, którą ostatecznie ma wchłonąć kasza.
W tym czasie wszystkie warzywa kroję w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekam.
Kiedy moja kasza jest już gotowa, przekładam do miski pokrojone składniki, doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dodaję sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.