Jagodowa pianka

Ewelina
Ciasta
06.07.2015 19:50
Jagodowa pianka

Składniki

Biszkopt :

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanka oleju

1 szklanka mąki pszennej, tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili wlewamy olej. Do ciasta wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) o rozmiarach

25/30 i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.

Biszkopt studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.

MASA :

400 ml śmietany kremówki 30 % ( kupuje 2 w kubeczkach, lepiej się ubijają od śmietany kartonikowej )

2 serki waniliowe po 150 g homogenizowane

2 cukry waniliowe

2 duże łyżki żelatyny spożywczej, rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącego mleka

20 -30 dkg świeżych jagód + 2 łyżki cukru

1 słoiczek konfitury z jagód

Jagody oczyszczamy, myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy na papkę.

Bardzo zimna śmietanę ( najlepiej przed ubiciem włożyć ją na 15 minut do zamrażarki ) ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy serki waniliowe i rozgniecione jagody. Do śmietany cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i masę od razu odkładamy do lodówki na 5-10 minut do lekkiego stężenia.

Przepis

Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce w której piekliśmy ciasto, rozsmarowujemy konfiturę jagodową, przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy piankę jagodową i równo ją rozsmarowujemy. Ciasto od razu odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy schłodzone ozdobione listkami mięty i jagodami.

Ciasto ładnie się prezentuje, pysznie smakuje jednak musi być przechowywane w lodówce. Po pokrojeniu podajemy od razu i zjadamy. Smacznego.