Składniki
Biszkopt :
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej, tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili wlewamy olej. Do ciasta wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) o rozmiarach
25/30 i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Biszkopt studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
MASA :
400 ml śmietany kremówki 30 % ( kupuje 2 w kubeczkach, lepiej się ubijają od śmietany kartonikowej )
2 serki waniliowe po 150 g homogenizowane
2 cukry waniliowe
2 duże łyżki żelatyny spożywczej, rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącego mleka
20 -30 dkg świeżych jagód + 2 łyżki cukru
1 słoiczek konfitury z jagód
Jagody oczyszczamy, myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy na papkę.
Bardzo zimna śmietanę ( najlepiej przed ubiciem włożyć ją na 15 minut do zamrażarki ) ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy serki waniliowe i rozgniecione jagody. Do śmietany cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i masę od razu odkładamy do lodówki na 5-10 minut do lekkiego stężenia.
Przepis
Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce w której piekliśmy ciasto, rozsmarowujemy konfiturę jagodową, przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy piankę jagodową i równo ją rozsmarowujemy. Ciasto od razu odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy schłodzone ozdobione listkami mięty i jagodami.
Ciasto ładnie się prezentuje, pysznie smakuje jednak musi być przechowywane w lodówce. Po pokrojeniu podajemy od razu i zjadamy. Smacznego.