Składniki
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1,5 szklanki kuskusu
- 2 ogórki gruntowe
- 250g pomidorów koktajlowych
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 mała cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100g sera feta
Przepis
- bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu obieramy
- do miski wsypujemy 1,5 szklanki kuskusu i zalewany go wrzącą wodą, tak aby wrzątek zakrył całą kaszę
- dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, solimy do smaku, pozostawiamy pod przykryciem na około 5 min.
- ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki
- dymkę i czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy
- miętę, bazylię i pietruszkę obrywamy z listków
- wszystkie składniki delikatnie mieszamy z kuskusem
- dodajemy oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem
- posypujemy pokruszoną fetą