Składniki
0,5 kg czereśni
2 czerwone galaretki
3 szklanki gorącej wody
1 kg sera wiaderkowego
2 cukry waniliowe
6 dużych łyżek cukru
3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody
1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka
czereśnie do dekoracji
Przepis
Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy.
Na dno tortownicy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść drylowanych czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale, wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, wlewamy do sera, mieszamy.
Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.
Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.
Podajemy ciasto schłodzone do kawki,ulubionego likieru itp. smacznego :)