Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku

Dagmara
Obiad
06.07.2015 16:31
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku

Składniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Wyciągamy i przed krojeniem odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Odstawiamy na 20 minut. 3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/07/poledwiczka-wieprzowa-w-ciescie.html