Przepis
Składniki:
500 g. trzykrotnie mielonego twarogu
340 g. jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
3 galaretki arbuzowe
200 g. herbatników
200 g. borówek
Przygotowanie:
Przygotowuję galaretki wg przepisu, zmniejszając ilość wymaganej wody do 3/4. Odstawiam do wystudzenia. Herbatniki rozdrabniam i ucieram w moździerzu na drobną kaszkę, po cym dodaję ok. 1/3 szklanki płynnej galaretki i mieszam, aż powstanie mokre, bardzo gęste ciasto. Blaszkę wykładam folią spożywcza, na dno wykładam masę herbatnikową, wyrównuję powierzchnię i wykładam borówki tak, by przykryły całe ciasto. Zalewam galaretką do takiej wysokości, by borówki były przykryte.Wstawiam blaszkę do lodówki do stężenia galaretki.
W misce ucieram ser, cukier puder i jogurt na gładki krem, wlewam pozostałą galaretkę (powinna zostać ok. połowa), dzielę masę na 2 części w proporcji 3:2, do większej dodaję czerwony barwnik spożywczy. Ciemniejszą masę wylewam na galaretkę w blaszce, zostawiam aż zastygnie, po czym wlewam jaśniejszą masę i znów wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Pozostawiam na noc w lodówce.
Podaję z borówkami.
Przepis autorski.