Jogurtowy torcik z czereśniami

Ewelina
Desery
03.07.2015 23:49
Jogurtowy torcik z czereśniami

Składniki

kilkanaście małych okrągłych biszkoptów

duży jogurt naturalny

2 galaretki truskawkowe

20-30 dag czereśni

mięta do dekoracji

Przepis

Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki aby masa zaczęła tężeć. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty i powoli zalewać tężejącą masą jogurtową. Należy uważać aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Zdjąć folię i udekorować pozostałymi czereśniami i listkami mięty. Można podawać z bitą śmietaną