Przepis
SKŁADNIKI:
ciastka typu digestive 10 szt
jogurt owocowy 500 ml
masło niesłone 75 g
kremówka śmietana 300 ml
cukier puder 2 łyżki
truskawki 200 g
żelatyna 1 łyżka
czekolada do zdobienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciastka , ja użyłam degistive ale można użyć np, be-be drobno rozkruszyć w misce. W rondelku rozpuścić masło, lekko ostudzić i przesypać do niego ciastka. Dokładnie wymieszać, aby cały tłuszcz wchłonął. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić kruszonkę. Rozpuścić łyżkę żelatyny w 100 ml gorącej wody. Do jogurtu – ja użyłam leśnego, ale można zastąpić go innym- dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać jogurt na ciastka i wstawić do lodówki na 20 minut. Truskawki umyć i pokroić w plastry, ułożyć na jogurcie. Kolejną łyżkę żelatyny rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić, dodać do śmietany kremówki i ubić na sztywno, wsypać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorować kawałkami truskawek oraz wiórkami czekolady. Smacznego:)