jogurtowy serniczek na zimno z borówką i brzoskwinią

Michał
Desery
25.07.2015 10:26
jogurtowy serniczek na zimno z borówką i brzoskwinią

Składniki

Spód:

200 g herbatników

80 g masła

Masa;

800 g jogurtu naturalnego

300 g serka homogenizowanego waniliowego

skórka z 1 cytryny

6 łyżek cukru

5 łyżeczek żelatyny

puszka brzoskwiń

1 opakowanie borówek

1 galaretka cytrynowa

Przepis

Herbatniki pokrusz a masło rozpuść. Dokładnie razem wymieszaj i wyłóż na tortownicę. Schłódź przez ok 30 minut

Brzoskwinię pokrój w kostkę. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść i odstaw by ostygła.

Jogurt przełóż do większej miski i wymieszaj serkiem,dodaj cukier,skórkę z cytryny i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj. Wsyp 1/2 brzoskwiń i borówek,Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i schłódź w lodówce przez ok 2-3 godziny.

Gdy masa stężeje wyłóż na wierzch pozostałe owoce. Galaretkę rozpuść w 400 ml wody z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw by przestygła. Przestudzoną wylej na ciasto i chłódź najlepiej przez całą noc.