Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej ok. 140 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ⅓ łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Farsz: ½ opakowania mrożonego szpinaku w liściach ½ puszki pomidorów bez skórki 1 cebula ½ opakowania sera Feta ½ łyżeczka curry ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej ⅓ łyżeczka imbiru ostra papryka sól pieprz 150 g żółtego sera W tym przypadku na farsz składa się szpinak, pomidor, cebula oraz ser żółty i Feta, a całość doprawiona została orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i ostrą papryką. Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, na oliwie. Na placku układać ser żółty oraz szpinak oraz składać chaczapuri w dowolny kształt. Oryginalne gruzińskie chaczapuri to okrągły placek zapiekany z serem lub z pastą z czerwonej fasoli. Dodatkowo: jogurt grecki lub bałkański oliwa Instrukcja wykonania Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić dość elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas całkowity 45 minut Każdą rozwałkować na duży (o wielkości talerzu obiadowego), cienki placek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.