- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 2 duże jogurty greckie (po ok. 400 g),
- 1 galaretka cytrynowa (np. Winiary)
- 1/2 kg truskawek,
- 2-4 łyżki cukru drobnego do wypieków,
- 2 galaretki truskawkowe (np. Winiary),
- kilka listków mięty do dekoracji,
- opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200 g, dwa poziomy).
Przepis
Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki. Kładziemy je na spód tortownicy rozmiaru ok. 20 cm. Następnie przygotowujemy galaretkę cytrynową. Rozrabiamy ją w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu - dajemy 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia (nie wkładamy do lodówki). Jogurty przekładamy do misy. Ostudzoną galaretkę wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier (do smaku). Osobiście lubię mniej słodkie ciasta wręcz kwaskawe, dlatego dodałam tylko 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy/miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy na pokruszone biszkopty. Biszkopty łamiemy na połówki, kładziemy dookoła tortownicy na wylany jogurt. Możemy ustawić je w całości dookoła tortownicy zanim zalejemy jogurtem, lecz jest to dość trudne, gdyż nie bardzo chcą się trzymać pionu :) Jogurt je trochę sklei i będą trzymać się w miejscu. Truskawki pokrojone w plasterki układamy na górze lub wciskamy do środka masy. Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia na kilka godzin. Następnie 2 galaretki truskawkowe rozrabiamy we wrzątku - także w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu. Dałam coś ponad 3 szklanki wody. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy ją do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas, aby za bardzo nie stężała. Gdy będzie już lekko gęstniała, wylewamy galaretkę na jogurt i truskawki. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin. Górę tortu przyozdabiamy pokrojonymi truskawkami i miętą.